Skûtsje Ut en Thús – Jirnsumer Scholendag 15 september

Achtergrond en Doel

Als bemanning van Skûtsje Ut en Thús zijn we enorm trots op het prachtige cultureel erfgoed waar we op mogen passen. De verhalen van vroeger, de geschiedenis van de Friese dorpen en de handel die werd bedreven en het latere wedstrijdzeilen wat daaruit is voortgevloeid.

Maar als bemanning genieten we bovendien van het zeilen, het sporten, het teamspel, het water, het gevecht tegen de elementen, het magische gevoel van opkruisen tegen de wind. Het avontuur van het met elkaar een topprestatie neer te zetten.

De jeugd heeft de toekomst – daar zijn we het wel over eens. Maar ligt de toekomst besloten in een ipad? – op schermen? – binnen? Als trotse crew van Skûtsje Ut en Thús zijn we van mening dat juist wij een aanjagende functie kunnen – nee moeten – hebben om de jongeren enthousiast te maken voor het zeilen en voor het skûtsjesilen. Om er verhalen over te vertellen, om het schip te “voelen” en…..om daadwerkelijk te gaan zeilen!

Opzet en planning

Op vrijdag 15 september zullen we samen met Age Veldboom van het Skûtsjemuseum in Earnewald en met hulp van het lesprogramma (Pake syn Skûtsje) wat speciaal is ontwikkeld voor de basisscholen door Stichting “foar de Neiteam” een dag organiseren wat in het teken staat van zeilen en skûtsjesilen. Van 9.00 tot 14.15 uur verzorgen we als bemanning van de Ut & Thús een complete dag, waarbij we in de ochtend de historie van het skûtsjesilen zullen doorlopen met prachtige verhalen door Age Veldboom en wat vergezeld wordt met echte leuke praktijkopdrachten buiten (o.a. Wedstrijdje fok hijsen)

Vervolgens gaan we het skûtsje op. Een heel gezin in zo’n klein roefje? Kun je een skûtsje zelfs met de hand trekken (jagen!) – En natuurlijk wat er allemaal bij komt kijken om met een skûtsje te zeilen. De zwaarden, mast, roer, fok en grootzeil, etc.

En tot slot wordt er natuurlijk echt gezeild. Met een aantal valkjes gaan de scholieren (onder begeleiding) zelf zeilen, zelf achter het roer en zelf voelen dat de wind je echt in beweging brengt!

9.00 – 9.10      Start programma – korte inleiding door schoolleiding
9.10 – 11.00     Age Veldboom (verhalen en doe-opdrachten)
11.00 – 11.45    Aan boord bij Skûtsje Ut & Thús
11.45 – 12.30    Terug naar school en Pauze
12.30 – 14.10    Zeilen met valkjes in de Wiide Steech
14.10 – 14.15     Terug naar school en afsluiting