Vliegbasis Leeuwarden gastheer van de internationale oefening Frisian Flag

Vliegbasis Leeuwarden is van maandag 2 tot en met vrijdag 13 oktober 2023 gastheer van de internationale oefening Frisian Flag. 2 keer per dag tussen 8.00 en 16.00 uur vliegen steeds zo’n 40 vliegtuigen en helikopters een trainingsmissie. ’s Avonds en in het weekend wordt niet gevlogen. De week voor de oefening komen de deelnemers aan op de vliegbasis. De oefening is vooral boven de Noordzee, vanaf de Nederlandse Waddeneilanden tot aan Denemarken. Daarnaast boven Friesland en Groningen. De grootte van het oefengebied is ongeveer 300×200 kilometer. Vanaf 9 oktober wordt er ook gevlogen in een stuk luchtruim boven Drenthe en Noord-Overijssel.

Samen met andere landen trainen

Recente missies laten duidelijk het belang zien van internationale samenwerking. Nederlandse F-35’s bewaakten eerder dit jaar vanuit Polen het luchtruim aan de oostflank van het NAVO-grondgebied. Daarbij vlogen zij bijna dagelijks met bondgenoten allerlei trainingsmissies ter afschrikking. Vorig jaar bewaakten de F-35’s hetzelfde luchtruim maar toen vanuit Bulgarije. Direct na de invasie van Rusland in Oekraïne in 2022 vlogen Nederlandse F-35’s en F-16’s vanaf hun thuisbasis patrouillevluchten. Dit gebeurde met NAVO-bondgenoten in het luchtruim langs de oostgrens van het NAVO-grondgebied.

F-16’s waren tot eind 2018 samen met coalitiepartners bijna dagelijks actief boven Irak en Oost-Syrië. Ze ondersteunden de troepen op de grond tegen terreurorganisatie ISIS. Ze vielen geregeld ISIS-doelen aan, zoals voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen.

Te land, ter zee en in de lucht

Vliegers trainen tijdens Frisian Flag onder meer de volgende missies:

  • Luchtverdedigingsmissies. Doel is om vijandelijke gevechtsvliegtuigen de toegang tot een bepaald gebied te weigeren. 
  • Aanvallende (offensieve) missies.
  • Missies voor het beschermen van andere vliegtuigen.
  • Missies voor het uitschakelen van vaste en bewegende doelen op de grond of op zee. Gevechtsvliegtuigen werken zelfstandig of in overleg met eenheden van de landmacht of marine (joint terminal attack controllers).

Hoe hoog wordt er gevlogen?

Het grootste deel van de vliegoefening speelt zich af boven een hoogte van 1,7 kilometer. Boven zee wordt er ook lager gevlogen, tot op zeeniveau. Boven land kunnen vliegtuigen ook lager vliegen, bijvoorbeeld bij landen of opstijgen of bij tactische naderingen. Dit gebeurt meestal door helikopters en transportvliegtuigen.

Waarom vanaf Leeuwarden?

De vliegbasis ligt bij dit grote oefengebied. Vliegers verliezen hierdoor geen trainingstijd met het vliegen van en naar het trainingsgebied. Daarnaast heeft Vliegbasis Leeuwarden de kennis, ervaring en voorzieningen voor het organiseren van zo’n grote oefening. Dit maakt Vliegbasis Leeuwarden een uiterst geschikte locatie om een oefening als Frisian Flag te houden.

Voor de provincie Friesland betekent het verblijf van deelnemende landen een aantrekkelijke inkomstenbron. Daarnaast heeft gemeente Leeuwarden onderzocht dat de oefening op jaarbasis onder meer 11 tot 14 arbeidsplaatsen oplevert in de regio.

 

BRON: Defensie.nl | Vliegbasis Leeuwarden