Eerbetoon aan het dominees echtpaar Keuning

Op zaterdag 6 april onthulden Jan, Anke en Ton Keuning het fotobord op de Rijksweg over hun ouders Herman Keuning en An Keuning-Tichelaar.
Het bord is geplaatst voor de ingang van de vroegere Doopsgezinde Kerk.
Het bord is een eerbetoon aan het dominees echtpaar Keuning, dat in de laatste oorlogsjaren in Jirnsum met gevaar voor eigen leven veel verzetswerk in Jirnsum heeft gedaan.

Het echtpaar Keuning werkte van 1944 tot 1948 in Jirnsum. Het echtpaar trouwde in juli 1944 en kwam nog dezelfde dag in de pastorie wonen.
Deze grote pastorie aan Rijksweg werd in de Tweede Wereldoorlog een veilig toevluchtsoord voor onderduikers en personen, die voor een paar dagen een tijdelijk onderdak nodig hadden. Dat deze vorm van onderduiking voor het echtpaar niet zonder gevaar was, is duidelijk.

Soms waren er wel 15 personen, die de nacht in de pastorie doorbrachten.
Op de zolder van de pastorie was zelfs een klein hospitaal ingericht. Kort na de oorlog, nadat de pastorie weer volledig schoon gemaakt was en opnieuw ingericht, ving de familie Keuning een groep Mennonieten op. Deze groep was gevlucht uit Rusland en op doorreis naar een nieuw bestaan in het Zuid-Amerikaanse Paraguay. Zowel Herman als An ontvingen voor hun werk een Koninklijke onderscheiding.

Na de onthulling van het bord bracht de familie Keuning een bezoek aan de voormalige Doopsgezinde kerk.
Het echtpaar Guusta Elzinga en Anne Sollie, thans eigenaars van het pand, waarin een pianohandel is gevestigd, leidde de familie rond in het mooi gerestaureerde kerkje. Na afloop nog een bezoek aan de verbouwde voormalige Nederlands Hervormde kerk.

Een wandeling over de Rijksweg werd besloten met een lunch in het restaurant de Twee Gemeenten. De familie bedankte de beide gastheren Abe Buwalda en Ed den Dulk en beloofde zeker nog eens terug naar Jirnsum te komen.

Een week later ontvingen Abe en Ed van de familie Keuning het boek “De verbindende kracht van Quilts” waarin An Keuning op ontroerende wijze het verhaal over haar verzetswerk vertelt.