Over de vloer bij… Zijda Yachting

Verhuizen van Sneek naar Jirnsum. Er zullen ongetwijfeld inwoners zijn (geweest) die deze stap eens gezet hebben. Maar van een bedrijf verwacht je dat minder snel. Toch was het een Sneker bedrijf wat in oktober 2022 neerstreek aan de Industriewei in Jirnsum: Zijda Yachting. De broers Klaas en Bernard Zijda verkochten voor deze verhuizing hun bedrijventerrein met jachthaven aan de Zoutepoel in Sneek aan een projectontwikkelaar.

Ruimte, rust en overzicht
Tussen Elzinga en de Boarne ligt ‘Marina Jirnsum’, de naam die Zijda aan de jachthaven heeft gegeven. Het terrein, de jachthavens en de gebouwen werden gekocht van De Boarnstream. Dat bedrijf had het eerder in de geschiedenis overgenomen van Roukema. Het hele terrein is aanzienlijk groter dan dat in Sneek: maar liefst 45.000 m2. “Ja, we zijn er wat betreft ruimte flink op vooruit gegaan”, zegt Klaas Zijda, die samen met medewerker Milan Keulen de redactie welkom heet.

Deze ruimte brengt volgens de beide mannen ook een bepaalde mate van rust en overzicht. En dat kan de redactie beamen als er later een kijkje op het terrein wordt genomen. Naast het goede overzicht ziet het er ook verzorgd en netjes uit. De eigen huurvloot en alle vaartuigen in de jachthaven (200 plekken!) liggen er ordelijk bij. Je ziet dat er veel aandacht is geweest om het zo te krijgen. Dit oorspronkelijk Sneker bedrijf laat zien dat de overstap naar Jirnsum de moeite waard is geweest.

Keuze binnen de huurvloot
In het nette en met nautische goederen aangeklede havenkantoor met receptie vertellen Klaas en Milan verder. Zijda biedt een breed scala aan diensten aan. De verhuurvloot is een niet onbelangrijke. Maar liefst 45 schepen liggen er wekelijks te wachten op nieuwe gasten. Gasten die voor het overgrote deel uit Duitsland en Tsjechië komen. In het voor- en najaar vaak in groepen. En daartussen, in de zomervakantie, meer gezinnen. Al deze gasten hebben bij het boeken ruime keuze.

De vloot herbergt namelijk schepen met plek van twee tot twaalf personen (i.c. slaapplekken). En de vloot is van vrij basic tot zeer luxe uitgerust. De prijs voor een week huur begint bij € 775. Hier kan Zijda niet echt het verschil maken met andere verhuurders. “Maar wij zijn wel onderscheidend als het gaat om het standaard en inclusief aanbieden van een linnenpakket. En bij ons zijn huisdieren toegestaan.” En wat het aantrekkelijk maakt voor een breed publiek: een vaarbewijs is niet nodig, de lengte van de schepen ligt binnen de marge om zo te mogen varen.

Blauwe vlag en groene wimpel
Met enige trots vertellen Klaas en Milan ook dat Zijda de ‘Blauwe vlag’ én de ‘Groene wimpel’ mogen laten wapperen in de haven. Maar die blauwe vlag alsmede de groene wimpel krijg je niet zomaar. Hier zijn strenge criteria aan verbonden waar vaak investeringen, maar zeker ook inzet mee gemoeid is. Voor de blauwe vlag moet o.a. het gehele terrein schoon zijn, dienen er hygiënische sanitaire voorzieningen te zijn en is er een verplichting van een gescheiden afvalsysteem.

De groene wimpel is een extra award. Bovenop de criteria voor de blauwe vlag vraagt dit extra inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Plus verduurzaming van de jachthaven. Bijvoorbeeld energie- en waterbesparende maatregelen. Of duurzaam inkopen van goederen en materialen. Hoewel de groene wimpel met trots boven de blauwe vlag wappert, zijn er volgens Klaas en Milan nog wel ambities. “Nee, we hebben dit niet in een plan weggeschreven. Maar waar het kan en pas willen graag nog eens zonnepanelen op de huurvloot plaatsen. En mogelijk ook op ons eigen gebouw.“

Relatie met Jirnsum
De redactie is ook benieuwd naar de relatie en binding van het bedrijf met het dorp. Klaas wijst hierbij naar Milan. “Hij en nog een paar medewerkers uit Jirnsum die hier werken” vult hij aan. De redactie doet een geste om volgend jaar de mogelijkheid aan geïnteresseerde Jirnsumers te bieden om het bedrijf tijden het openingsweekend van het watersportseizoen te komen bezichtigen. Deze geste wordt positief ontvangen. “Hier gaan we met elkaar eens over nadenken.” Misschien had de redactie de overweging nog mee kunnen geven om dit samen én gelijktijdig met collega jachthavens op te pakken. Mooie promotie voor de branche – ze hebben veel te bieden – én het dorp!