Honderd jaar drop maken in Friesland: van autodrop tot Oldtimer

Bron: LC, Karin de Mik

Amber Verschuur en Joost van de Sande van Concorp staan naast een glansmachine in de fabriek Foto: Niels de Vries

Honderd jaar wordt er drop gemaakt in Friesland. Eerst door Van Slooten, later door Concorp in Jirnsum. Dit jubileum wordt onder meer gevierd met een speciale variant van de Oldtimer. Innovatie, nieuwe smaken en duurzaamheid staan voorop bij de producent.

Hoog opgestapeld staan de witte kratten met drop en snoep in de droogkamer van zoetwarenfabrikant Concorp in Jirnsum. Winegums, salmiak, scheepsknopen, zoethouders, Cadillacs en tientallen andere smaken wachten er. Een, twee of soms drie dagen moeten de dropjes en snoepjes hier drogen. Een bottleneck, meldt Amber Verschuur, die met marketingmanager Joost van de Sande rondleidt door de grote fabriek. ,,We willen ze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk naar de verpakkingsafdeling hebben.’’

Het is een jubileumjaar voor Concorp, het Brabantse familiebedrijf dat de Friese dropmaker Van Slooten in 1987 overnam. Het bedrijf is bekend door zijn merken Autodrop en Oldtimers. De wortels van de fabriek liggen bij de Harlinger Rinse van Slooten (1879-1959), die pepermunt importeerde uit Engeland. Toen de aanvoer tijdens de Eerste Wereldoorlog stopte, besloot hij het snoepje zelf te fabriceren.

Collectors item

Later kwam daar ook drop bij. In de havenstad kon hij niet uitbreiden, zodat Van Slooten verkaste naar de Emmakade in Leeuwarden. Bekend werd de dropmaker door zijn legendarische rolletjes autodrop. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vertrok de onderneming naar Jirnsum. Daar rollen nu dagelijks zo’n tien miljoen dropjes en snoepjes van de band. Concorp brengt maar liefst 700 drop- en snoepvarianten op de markt.

Ter ere van het honderdjarig jubileum ontwikkelde Concorp een speciale Oldtimer-variant naar een van de oudste droprecepturen van Nederland, verpakt in een nostalgisch ogend blik. ,,Wij noemen dit historische drop, waarvoor we relatief veel Arabisch gom gebruiken’’, licht marketingmanager Joost van de Sande toe. ,,Dat zorgt voor een speciale structuur: hard van buiten, zacht van binnen.’’ In april kwam het als collectors item alleen in Friesland op de markt. Van de 12.000 blikken is inmiddels meer dan de helft verkocht.

Benzinstations

Oldtimers en autodrop zijn bekende merken van Concorp, dat de vierde speler is op de Nederlandse zoetwarenmarkt. De omzet van Concorp bedroeg het afgelopen jaar ruim 60 miljoen euro. Dit jaar hoopt de onderneming op verdere groei. Tachtig procent van de productie is bestemd voor de Nederlandse markt, waar grote supermarktketens, drogisterijen en benzinestations klant zijn. Nieuwe afzetkanalen, zoals speciaalzaken en extra schapruimte moeten de omzet verder opstuwen. In de fabriek in Jirnsum werken zo’n 80 mensen; in de vestiging in Waddinxveen 70. Nederland telt in totaal ongeveer vijftien dropproducenten.

Portiecontrole

De drop- en snoepwarenmarkt wordt gedomineerd door een aantal grote partijen waaronder Cloetta (Venco, Red Band), Van Melle (Klene) en Royal Fassin (Katja) en is vrij stabiel: nieuwe spelers melden zich zelden. Tegelijkertijd is de productontwikkeling van drop volop in beweging. Concorp is constant aan het innoveren, stelt Van de Sande. ,,Wij zijn de uitdager van grote partijen en moeten hard werken om ons marktaandeel te laten toenemen.

Zo ligt er sinds eind vorig jaar een nieuw suikervrij dropje in drie verschillende smaken in de supermarktschappen.’’ Niet in doosjes, maar in bewust relatief kleine zakjes van 100 gram. Van de Sande: ,,Mensen willen minder suiker binnenkrijgen, maar wel blijven genieten. Dat kan door meer suikervrije drop te nemen of aan portiecontrole te doen. Dat laatste kan door uitdeelzakken. Sinds kort hebben we er een, met kleine zakjes autodrop.’’

Suikerspin

Ook is er een trend naar vegan drop (vrij van gelatine) zichtbaar. Van de Sande: ,,Elke snoepproducent is ermee bezig. Binnenkort brengen we vegan Cadillacs op de markt. Onze Oldtimers zijn sowieso volledig gelatinevrij’’. Verder is Concorp altijd op zoek naar nieuwe smaken. Zo krijgt de autodrop er elk jaar een nieuwe smaak bij. ,,Wij noemen dat heel toepasselijk proefritjes’’, zegt Van de Sande lachend. ,,Voor deze zomer bedachten we autodrop met de smaak van suikerspin en popcorn. Een verwijzing naar de kermis.’’

Drop

  • Behalve aan innovatie en nieuwe smaken focust de onderneming zich op verduurzaming. Toen de meeste dropfabrikanten hun drop nog in plastic verpakten, kwam Concorp in de jaren negentig van de vorige eeuw met een kartonnen doosje. Er wordt nu hard gewerkt aan een alternatief voor de aluminium binnenzijde daarvan. ,,Aluminium is op zich goed te recyclen, alleen is het nu lastig om het van het karton te scheiden’’, legt Van de Sande uit. ,,Daarom zijn we nu andere materialen voor de binnenkant aan het testen. Binnen anderhalf jaar hopen we dat rond te hebben.’’