Woon- en leefomgeving leest – Water opvangen in je eigen tuin

Werkgroep woon en leefomgeving Jirnsum biedt u in de Stim regelmatig een interessant artikel over wonen of leefomgeving. Op deze manier willen wij ook bijdragen aan een nog prettiger leefklimaat in ons dorp. Niet om voor te schrijven, wel om u op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen, zodat iedereen bewuste keuzes kan maken. We hopen dat u het kunt waarderen en reacties zijn natuurlijk welkom! (woonenleefomgevingjirnsum@gmail.com).

Water opvangen in je eigen tuin

Waarom dat nodig is geworden? Omdat de meeste rioleringen niet ingericht zijn op ‘piekbuien’, waarbij er in korte tijd een hoop regen naar beneden komt. Het regenwater zo lang mogelijk lokaal vasthouden zorgt voor minder wateroverlast en minder droogte. En de riolering wordt minder belast bij hevige regenval. Bewoners kunnen op verschillende manieren op eigen terrein water vasthouden, bv door middel van:

Omdat de laatste vrij onbekend is, vertellen we u deze keer meer over wadi’s.

WADI’S

Een wadi is een lager gelegen deel of groene greppel in stedelijk gebied, in landschap of tuin dat tijdelijk water kan opvangen en weer langzaam afgeeft aan de grond. Het Arabische woord is in Nederland een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. In de jaren negentig werden de eerste wadi’s aangelegd in Nederland, om regenwater te bergen, infiltreren en zuiveren. Na 25 jaar heeft bijna elke gemeente in Nederland één tot honderden wadi’s. Vaak wordt er gras gebruikt om een wadi in aan te leggen, maar door bij de wadi ook inheemse en gevarieerde beplanting aan te leggen, zorg je ook voor een betere doorworteling van de bodem en een verhoging van de bodemactiviteit. Dan komen er bijvoorbeeld meer wormen, waardoor de bodem open blijft en het water makkelijker infiltreert. Bovendien trekken kruiden en bloemen ook bijen en vlinders aan. Een natuurvriendelijk ingerichte wadi draagt daarmee ook bij aan de biodiversiteit.

Kun je ook in je eigen tuin een wadi aanleggen?

Jazeker. Je ziet ook al steeds meer dat mensen het water uit hun volle regenton laten overlopen op een wadi of vijver in hun tuin, waardoor het overtollige water infiltreert in de grond. Een wadi op particulier gebied hoeft niet groot te zijn en je kunt het elke vorm geven.Heb je een plek in je tuin waar al natuurlijk water naartoe stroomt na een bui? Of waar water iets langer blijft staan? Dan is dat een natuurlijke plek voor een wadi. Het is wel belangrijk om te kijken of de grond in je tuin geschikt is voor een wadi. Vette klei laat geen water door en is dus minder geschikt. En de grondwaterstand moet niet te hoog zijn, anders blijft er altijd water in staan en dat is bij de wadi niet de bedoeling. Het is echt iets anders dan een vijver, die altijd en goed gezond water moet bevatten. De Wadi zal vaak droog staan, en alleen bij heftige buien vollopen. Een wadi is dan ook een stuk eenvoudiger in aanleg dan een vijver. Hij functioneert het beste bij een diepte van ongeveer 30 tot 45 cm, afhankelijk van de grootte van de wadi.

Wilt u meer informatie over Wadi’s?

Hoveniers, milieuorganisaties en de gemeente zijn voorbeelden van bedrijven of organisaties die u zouden kunnen helpen bij de aanleg van de Wadi. Of sneup eens rond op het internet, bv bij: Maak je tuin klimaatbestendig, leg een wadi aan! – Sprinklr