Cursus Chinese bewegingskunst in Jirnsum

Gezond bewegen is gezond blijven.

Al duizenden jaren kennen Chinezen de kracht van gezond bewegen, gericht op mentale en fysieke gezondheid . Tegenwoordig is Tai Chi een favoriete oefening in China. Elke morgen oefenen mensen in steden en dorpen een Tai Chi vorm.

Tai Chi Chuan en Chi Kung (Qi Gong) zijn oefeningen waarbij vloeiende bewegingen een positief effect hebben op ademhaling, ontspanning en balans.

 

Tai Chi

De vorm ( zo noem je een serie bewegingen) lijkt uiterlijk op een langzame dans waarin het Yin en Yang zich verenigen. Je ziet dan ook afwisselend sluitende en openende bewegingen.

Gedurende de laatste honderd jaar, samenhangend met de veranderende maatschappij, is Tai Chi overgegaan van vechtkunst  naar een meer natuurlijke ontspannen manier van bewegen. De twee belangrijkste principes zijn Ontspanning en Verstilling.

De bewegingen zijn mild, zacht, samenhangend en laten in hun vorm een bepaalde schoonheid zien.

Tai Chi benadrukt de beheersing van het lichaam door meditatie, waarbij meer aandacht wordt geschonken aan het mentale boven het fysieke.

In feite is Tai Chi een vorm van Qigong;  het zodanig bewegen van het lichaam dat de Qi

(levensenergie) ongestoord kan stromen door alle meridianen.

 

Chi Kung (Qi Gong)

Qi Gong kent vele vormen en het beoefenen heeft een directe invloed op je gezondheid. De series worden meestal stilstaand uitgevoerd en bestaan uit eenvoudige bewegingen die enkele keren herhaald worden. Dit is goed voor je houding, je adem, lichaamsbewustzijn en balans.

De basisbeginselen van Tai Chi en Qi Gong zijn voor ieder uit te voeren.

In Jirnsum worden lessen Tai Chi (gecombineerd met Chi Kung) al enige tijd verzorgd door Peter Seinstra. In september worden de lessen weer hervat. Bij voldoende deelname zullen er 2 groepen worden samengesteld , beginners en gevorderden. De lessen worden gegeven op de donderdagavond van 19:00-20:00 uur en van 20:00-21:00

Kosten : 75,- euro voor 10 lessen

Locatie : Gymzaal in schoolgebouw Jirnsum

 

Heb je belangstelling of vragen dan graag mailen met:

Hiske Hoekstra
Rijksweg 64   
taichi@leartje.nl

 

Voor opgave graag voor 15 augustus kenbaar maken ivm de reservering van de zaal!