Herinneringsmonument Molehiem

Molehiem, de jongste straat van Jirnsum, nadert zijn voltooiing. Ergens op deze plek stond ooit de molen van Hoite Hendriks Nijdam die ‘s winters als oliemolen en ‘s zomers als houtzaagmolen werkte. Helaas ging deze imposante molen op 4 mei in 1915 in vlammen op. Gelukkig zijn er nog wel foto’s van deze molen bewaard gebleven.

Veel later kwam hier de camping met de naam Molehiem tot stand. Ongeveer 10 jaar geleden vertrokken de laatste gasten en werd het terrein bouwrijp gemaakt voor woningen. De Stichting Molehiem, opgericht in 2002, beheert de opbrengst van de verkoop van de camping en kan hiermee subsidies verstrekken voor alles wat Jirnsum ten goede komt.

In opdracht van de stichting wordt nu bij de entree van Molehiem een herinneringsmonument geplaatst die recht doet aan de historie van dit deel van Jirnsum. Dit monument, ontworpen door dorpsgenoot Kees Rietveld, wordt op zaterdagochtend 29 oktober om 11.00 uur onthuld door dhr. A. Venema, de eerste penningmeester van de Stichting Molehiem.

Het monument zal dit deel van de dorpshistorie ongetwijfeld tot in lengte van dagen in leven houden.