Mauritiuskerk Jirnsum krijgt Artist in Residence

Jirnsum krijgt een Artist-in-Residence. Kunstenares Marci Eijsermans uit Breda gaat komende week in de Mauritiuskerk Bed & Breakfast wonen en het dagelijks leven in Jirnsum schilderen. Ze denkt in Jirnsum en omgeving genoeg inspiratie te vinden om elke dag één nieuw schilderij te maken.

Haar werken zullen deze zomer in de B&B Studio’s komen te hangen; gasten kunnen zo genieten van Eijsermans werk en eventueel een Fries landschap uit Jirnsum op het witte doek kopen voor thuis. Inwoners van Jirnsum krijgen tevens de gelegenheid alle werken van haar te zien tijdens een speciale open kerkdag (datum wordt later bekendgemaakt).

Marci’s motto is: ‘Alles wat je maakt is goed, want het komt uit jezelf. Ik haal veel inspiratie uit de natuur en ook heel veel uit kunst.’

Ze studeerde moderne kunst aan de Kunstgeschiedenis Academie van Karin Haanappel in Tilburg. ‘Het impressionisme is mijn favoriete stijl. Claude Monet is mijn grote kunstliefde. Zijn werken kunnen me  tot tranen toe ontroeren. Er is ook een Friese schilder wiens werk ik bewonder: de veel te jong overleden Jan Mankes. Je kent hem misschien wel van de geschilderde kippen? In het Belverdere Museum in Heerenveen hangt werk van hem, erg mooi. Ik kom er best vaak.’ Marci volgt ook schilderlessen bij beeldend kunstenaar Margot Maaskant uit Breda die regelmatig in binnen- en buitenland exposeert.

Wat verwacht Marci van Jirnsum? ‘Zo veel mogelijk buiten zijn. Natuur, rust, ruimte. Ik ga naast schetsen en schilderen vast veel foto’s maken voor later werk.’

Artist-in-Residence is een internationaal concept waarbij kunstenaars of creatieve makers tijdelijk een woon- en werkplek te betrekken los van haar of zijn bekende omgeving. Dit geeft kunstenaars de gelegenheid om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of tentoonstellingen voor te bereiden.

‘Marci mag van ons de hele Mauritiuskerk en kerktuin gebruiken als atelier’, aldus de B&B eigenaren Charles & Bonnie. ‘Bijna al onze gasten – of ze nou uit Brabant, de Randstad, China of de VS komen – zijn verrast door wat Jirnsum en de regio hen te bieden heeft. Het leek ons leuk als een kunstschilder ‘haar of zijn’ Jirnsum vastlegt op het witte doek. Wij worden daar ook weer door geïnspireerd.’

Marci Eijsermans begint haar Jirnsum project vrijdag 21 april.

 

Marci’s Artist in Residence project is online te volgen via:

Facebook > @Mauritiuskerk B&B Studio’s Jirnsum, @Marci on Tour

Instagram > @me_schilderijen, @Mauritiuskerk_Friesland