De mooiste oprijlaan van Friesland

Tussen de Blauwe tent en ons Jirnsum ligt er langs de oude Rijksweg een prachtig fietspad omzoomd met, op sommige plaatsen wel, vier rijen bomen. Een unieke fietsbaan waar je in het voorjaar kunt genieten van het jonge bladerdak, in de zomer van de koelte van het lover en in de herfst van de mooie herfsttinten.

De afgelopen jaren zijn er echter telkens bomen verdwenen en bij de afslag naar Friens ontstond zelfs een flinke kale plek. Omdat de gemeente Leeuwarden wil vergroenen leek het voor de hand te liggen daar wat aan te doen. Dat had echter nogal wat voeten in de aarde. In de vorige gemeenteraad daar al vragen over gesteld en een toezegging gekregen van de wethouder. De huidige wethouder herinnert aan de toezegging.

Daarna nogmaals vragen gesteld over waar de bomen blijven, maar nu lijkt het eindelijk dan toch te gaan gebeuren. Er zijn voorbereidingen getroffen voor het planten van 42 bomen zodat ons fietspad in oude luister kan blijven bestaan. De aanhouder wint.

Hans van Reenen