Update – werkgroep woon en leefomgeving Jirnsum

Nodig tijd om onze activiteiten van de werkgroep Woon en Leefomgeving weer eens te delen met u allen. Het was even een tijdje stil na de teleurstelling dat het CPO-project voor de groenstrook aan de Douwemastrjitte niet lukte. Ook de zeer beperkte opkomst op de bewonersavond rond een groen en duurzaam Jirnsum demotiveerde onze werkgroepleden. Veel energie steken in zaken die niet lukken of niet aanslaan, is niet wat wij voor ogen hadden. Maar we hebben ons beraden en zijn vol energie weer gestart met nieuwe plannen. We praten u even bij:

Afronding doorfietsroute Rijksweg (project van de gemeente)

De laatste check wordt/is gedaan en er staan nog een paar zaken op de agenda om afgerond te worden. Op het smalle gedeelte van de Rijksweg wordt door automobilisten vaak over de stoep gereden bij het passeren. Daarom worden de eerste twee rijen tegels in die gedeelten vervangen door dikkere en dus sterkere tegels, waardoor ze niet meer los komen te liggen. Parkeren op de stoep is ook iets wat we steeds vaker zien. Ten eerste is dit verboden en ten tweede verzwakt dat ook de stoepen, die niet gemaakt zijn voor dit gewicht. Dus bij deze de oproep om alleen te parkeren waar dat is toegestaan. Het monument dat herplaatst is bij het Kaetsjehus staat nu nog in het onkruid, maar die krijgt een mooie groene omranding. Om het zicht op het monument goed te houden, verzoeken we de omwonenden om hun auto’s niet vóór het monument te parkeren.

Illegaal vrachtverkeer

Dagelijks rijden er vrachtwagens over de Sylsbrege ons dorp in, terwijl daar toch echt verbodsborden staan. De gemeente heeft voor ons uitgezocht hoe dit verbod tot stand is gekomen. Deze verbodsborden zijn er ooit als proef gekomen toen de Meinesleatbrege in Akkrum niet geschikt was voor vrachtverkeer en omdat er veel materialen aangevoerd moesten worden voor de nieuwe Sylsbrege. Omdat de Meinesleatbrege nu weer in orde is en de Sylsbrege klaar is, zijn de twee redenen om vrachtverkeer te mijden niet langer geldig. De politie heeft een negatief advies gegeven om dit verbod te verlengen. De borden mogen wel blijven staan, maar er wordt door de politie niet gehandhaafd. Mochten we het verbod opnieuw aanvragen, dan is de kans groot dat de borden zelfs verwijderd zullen worden omdat men geen reden ziet tot dit verbod. Dus deze situatie zullen we zo moeten accepteren en we kiezen er dan toch maar voor om de borden te laten hangen, dat heeft dan misschien toch nog een bepaald effect.

Himdyk (project van de gemeente)

De Himdyk zal binnenkort worden opgeknapt. De fundering is verzakt waardoor er veel spoorvorming is ontstaan. De bomen doen het ook niet meer goed. Al met al reden om de straat goed aan te pakken. De gemeente Leeuwarden gaat hierover met de bewoners en omwonenden in gesprek (inloop bewonersavond). De planning is om er het tweede kwartaal van 2025 mee te beginnen en zal in fasen worden uitgevoerd. Al met al gaat de renovatie ongeveer 4 á 5 maanden duren.

Groenstrook Douwemastrjitte

De gemeente Leeuwarden heeft aangegeven zich wel verantwoordelijk te voelen voor een goede invulling van de groenstrook, met als voorkeur toch bebouwing van een aantal duurzame, betaalbare woningen. Zij maken op dit moment studies om verschillende mogelijkheden te verkennen. Huren, wellicht via ons eigen VDJ, of toch koopwoningen. Of een combinatie van beide. Zij houden ook contact met mede-eigenaar Elkien over de plannen. De werkgroep en PBJ worden als klankbordgroep gevraagd om hierin mee te blijven denken. De verwachting is dat zij rond begin november met een plan komen waar we over in gesprek kunnen. Wordt dus vervolgd, met als fijn vooruitzicht dat de gemeente serieus van plan is om deze groenstrook effectief te benutten voor het dorp.

Tot zover de lopende zaken. Elders in de Sâm leest u nog iets over de nieuwe plannen van de werkgroep om Jirnsum groener te maken.