Bed and Breakfast in Jirnsum

Door de kijkcijferhits ‘B&B vol Liefde’ (RTL4) en ‘Bed & Breakfast’ (Omroep Max) zijn de B&B’s wat uit de schaduw getrokken van de hotels. En terecht, want ze onderscheiden zich vaak op een mooie wijze. Zoals het unieke karakter van de locatie, de gastvrijheid, de persoonlijke service en de lokale cultuur en geschiedenis. En voor wie het nog niet wist, ook Jirnsum kent een aantal van dit soort bijzondere B&B’s. Word je al nieuwsgierig?

De redactie was in ieder geval wel nieuwsgierig en stelde daarom aan een drietal B&B-houders een paar vragen. De drie zijn gesitueerd op vrijwel één lijn van noord naar zuid v.v. De eerste is B&B Fakânsjehûs aan de Rijksweg, naast voormalige slijperij Beko. Dan aan dezelfde Rijksweg, wel een stuk zuidelijker, zit B&B Mauritiuskerk. Juist, in de eerder Hervormde Kerk. En tot slot, op industriegebied It String, is B&B Op é Koai gevestigd.

Wat maakt nou juist jou/jullie B&B interessant om met een bezoek te vereren?

Fakânsjehûs: Het vakantiehuisje is geheel in authentieke stijl zorgvuldig gerestaureerd en ook vanbinnen zijn historische kenmerken bewaard gebleven.

 

Op é Koai: Onze centrale ligging, de bereikbaarheid te voet, te fiets, met de auto en over het water! Mensen waarderen de stilte, de ruimte en het privé kunnen zijn wanneer je wilt maar de gezelligheid van de gemeenschappelijke ruimte voor ontbijt, lekkere hapjes of een spelletje. Onze B&B beschikt over 5 kamers waardoor mensen het gevoel van een klein hotel/pension ervaren, deze combinatie wordt door gasten als zeer prettig ervaren. Het verse en uitgebreide ontbijt van DEBBS. Bij een Bed & Breakfast horen bed en ontbijt uitstekend te zijn, daarvoor komen mensen graag naar ons terug!

 

Mauritiuskerk: Het feit dat onze B&B in een kerk gevestigd is maakt het een bijzondere plek om te verblijven, het gebouw ademt rust en dat is ook hoe onze gasten het ervaren. Als ze niet kunnen slapen komt het vaak omdat het zo stil is. Het feit dat wij zelf in de kerk wonen vinden onze gasten altijd erg leuk. De deur staat altijd open en gasten zijn welkom om een kijkje te nemen in onze woning. Ze vinden het ook altijd erg leuk om de kerktoren te bekijken en de oude klok te zien. Het meest genieten ze van hun eigen plekje in de kerk of in de zomer van onze kerktuin.

 

Wat kan je kwijt over de afkomst van de bezoekers?

Fakânsjehûs: De meeste bezoekers komen uit Nederland maar wij hebben ook bezoekers gehad uit Israël, Duitsland etc.

 

Op é Koai: Onze bezoekers komen vanuit vele windstreken, naast de vele Nederlanders, waaronder veel Friezen, die met de boot aanmeren en bij ons overnachten hebben we ook gasten van verder mogen verwelkomen. Landen als Israël, Nieuw Zeeland, Australië, Engeland, Frankrijk, en natuurlijk de buurlanden België en Duitsland zijn al voorbij gekomen. Gasten komen om te varen, te fietsen, ons provincie te ontdekken op familie bezoek of voor een zakelijke afspraak.

 

Mauritiuskerk: De meeste Nederlandse bezoekers komen uit de Randstad. Ze zijn op zoek naar rust en willen genieten van de natuur, het water, maar ook van cultuur en lekker eten. Veel gasten nemen de fiets mee om zo de omgeving te verkennen of stippelen verschillende wandelingen uit. Ze combineren een meer actieve vakantie met een bezoek aan de vele bezienswaardigheden in Friesland, bijvoorbeeld het Planetarium in Franeker of het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Jirnsum ligt hiervoor perfect: helemaal centraal in hartje Friesland. We hebben ook gasten gehad die aan een Elfstedentocht mee deden te voet, per fiets of met de SUP-plank –  of die alle 11 fonteinen wilden zien. Af en toe komen er ook zakelijke bezoekers of bijvoorbeeld docenten van een school die hier in de omgeving een uitwisseling hebben met een school uit de Randstad. Ook krijgen we steeds meer buitenlandse toeristen, Belgen, Duitsers, Zwitsers.

 

Hoeveel dagen blijven de bezoekers gemiddeld in jou/jullie verblijf?

Fakânsjehûs: De meeste bezoekers blijven gemiddeld 5 dagen. 

 

Op é Koai: De gemiddelde verblijfsduur in de zomerperiode is 4 nachten, in het voor- en naseizoen is dit 2 nachten.

 

Mauritiuskerk: Dat is erg wisselend, in het weekend zijn het vaak 2 nachten. In de zomer blijven onze gasten gerust een week. 

 

Wat voor beeld hebben de bezoekers van het dorp Jirnsum en de directe omgeving gekregen?

Fakânsjehûs: Jirnsum ligt mooi centraal in Friesland zodat ze overal met de fiets, auto of motor naar toe kunnen gaan. Verder kunnen ze een bootje huren bij Bauke en lekker eten bij de Twee Gemeenten. Bijna elke bezoeker gaat wel bij de Twee Gemeenten eten. Wij  hebben zelfs hun menukaart in het vakantiehuisje liggen. Vaak maken de bezoekers een wandeling over de Rijksweg of lopen ze een rondje Friens. Parkeren doen ze bij de kerk om de parkeerplekken voor de buurt vrij te houden. Dit houden wij erg goed in de gaten. 

 

Op é Koai: De centrale ligging maakt Jirnsum een perfecte uitvalsbasis om de provincie te verkennen. Musea, steden en activiteiten in de grote steden zijn snel bereikbaar. Jirnsum zelf wordt als ‘pittoresk” en “rustig” beschreven. Het zou fantastisch zijn dat er weer een tweede eetgelegenheid in Jirnsum zou komen.

 

Mauritiuskerk: Ze vinden de omgeving mooi en de mensen erg aardig. We krijgen vaak positieve reacties over  de gastvrijheid van de Friezen, dat is erg leuk om te horen. Ze genieten van het water en de natuur en de rust en ruimte. Aangezien ze vooral voor hun rust komen is er niet veel dat ze missen. Nu het laag seizoen weer begint kan het soms wat lastig voor ze zijn om in de omgeving iets te eten omdat de restaurants vaak dicht zijn op bepaalde dagen maar gelukkig kunnen ze in hun kamer koken.

 

Wat zou je zelf graag nog willen delen met de lezers?

Fakânsjehûs: Wij krijgen veel positieve reacties op het opknappen van de huisjes. Het heeft ons veel tijd en moeite gekost maar het ziet er weer mooi uit. Afgelopen jaren zaten wij altijd vol maar wij blokken ook zelf dagen en weekenden af omdat wij geen van der Valk zijn en continu bezet willen zijn. Gasten sturen wij vaak door naar andere gelegenheden in het dorp zoals de kerk verderop aan de Rijksweg.

Op é Koai: Al 10 jaar maakt deze B&B deel uit van het waterrecreatiebedrijf RFU. Sinds 2023 runt Debbie deze prachtige B&B met 5 kamers in combinatie met haar catering bedrijf DEBBS.

Mauritiuskerk: Jirnsum is een mooi dorp waar we trots op mogen zijn. Er is een prettige samenwerking tussen de ondernemers en dit zorgt ervoor dat we onze bezoekers een fijne tijd kunnen bezorgen als ze hier verblijven. Wij wonen hier straks 5 jaar en voelen ons erg welkom. 

Wil je nog meer weten over deze B&B’s? Of deze van binnen bekijken? Dan verwijzen we je graag door naar de websites.