Twist tijdens finale allerbeste dorpshuisplan in Jirnsum
De spanning was te snijden in It Kattehûs in Jirnsum, zaterdagmiddag. Wie van de negen dorpshuisbesturen zou de finale van de allerbeste dorpshuisplannen winnen, goed voor 1500 euro? Maar de jury fopte de zaak.
Theo Andreae erkent het ruiterlijk. ,,We zijn een beetje vals geweest’’, zegt de directeur van Doarpswurk. ,,We hebben niet één winnaar aangewezen. Maar alle negen. Iedereen heeft 1500 euro gewonnen.’’
Oef. Trokken de kandidaten die grap een beetje?
,,O ja, de spanning was onmiddellijk gebroken, heel schattig.’’
Hadden jullie dit van tevoren zo bedacht of gebeurde het spontaan?
Eerlijk gezegd hadden we minimaal achttien deelnemers verwacht, zodat we beter konden selecteren. Toen bleek dat het er maar negen waren, hebben we dit bedacht.
De kandidaten pitchten plannen voor toekomstbestendige dorpshuizen. Plannen die antwoord geven op een tekort aan vrijwilligers, dure energie en vergrijzing bijvoorbeeld. Zaten er verrassingen bij?
,,Wat ik zelf een hele mooie vond, was een dorpshuis dat eens in de maand een maaltijd bereidt voor 7,50 euro per persoon. Dat trekt zoveel mensen, dat er nu een wachtlijst is. Dat zijn aansprekende ideeën die iedereen zo kan overnemen.’’
Nog meer opgestoken?
,,Je kunt wel zeggen dat we echt zijn wakker geschud. Met een aantal zaken moeten we echt aan de slag. Bijvoorbeeld met het gegeven dat bestuurders veel verder vooruit moeten kijken. Ze zitten nu vaak vast in kortetermijnoplossingen: de energieprijzen gaan omhoog, dus moeten er zonnepanelen en een warmtepomp komen. Maar denk nu eens echt na over twintig jaar, hoe ziet onze wereld, ons dorp, onze bevolking er dan uit?
En kijk ook eens met een andere invalshoek naar het dorpshuis. Kunnen de muziekvereniging en de sportclub niet alleen gebruiker maar ook partner worden?
En verder hebben we vanmiddag van Sjoerd Bootsma (voorman Arcadia in Leeuwarden, red.) geleerd dat dorpshuizen veel inclusiever moeten worden, veel toegankelijker voor verstandelijk en lichamelijk beperkte mensen. Zeker nu de bevolking sterk vergrijst. In Leeuwarden blijkt een groep ervaringsdeskundigen te zijn die met groot plezier plannen komt testen. Klopt het allemaal wel wat je hebt bedacht?’’
Hoeveel dorpshuizen heeft Friesland eigenlijk?
270 ongeveer plus 70 wijk- en buurthuizen.
Bron: Leeuwarder Courant