Werkgroep wonen en leefomgeving leest

Interessante artikelen die we graag met u delen.

Werkgroep Wonen en Leefomgeving Jirnsum biedt u vanaf nu in een regelmatig terugkerende rubriek in de Stim interessante artikelen aan over wonen of leefomgeving. Op deze manier willen wij ook bijdragen aan een nog prettiger leefklimaat in ons dorp. Niet om voor te schrijven, wel om u op de hoogte te brengen van laatste ontwikkelingen, zodat iedereen bewuste keuzes kan maken. We hopen dat u het kunt waarderen en reacties zijn natuurlijk welkom!

Deze maand een artikel over houtstook. Nu de herfst is aangebroken wordt het vuurtje weer vaker aangestoken. Gezellig, lekker warm, sfeerverhogend. Maar helaas ook met negatieve effecten. Houtstook geeft veel fijnstof, ook binnen, en kan klachten veroorzaken bij mensen met longproblemen. Ook kunnen bepaalde weersomstandigheden de negatieve effecten van houtstook verergeren.

Hieronder leest u hoe u deze negatieve effecten zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Houtstook: de Stookwijzer

De Stookwijzer geeft advies over wanneer mensen beter geen houtvuur kunnen maken. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de luchtkwaliteit. De Stookwijzer kan helpen om overlast voor de omgeving te beperken.

Net als het Stookalert (dat tijdelijk is stopgezet nu er een nieuwe Stookwijzer is gekomen) geeft de vernieuwde Stookwijzer ruim van tevoren een advies. Op basis van de ervaringen met de Stookwijzer bespreken het RIVM en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoe het in de toekomst verder gaat met het Stookalert.

Beperken negatieve effecten van houtstook

Particuliere houtstook leidt tot negatieve gezondheidseffecten door emissies naar de lucht en kan overlast geven voor omwonenden. Bij bepaalde weersomstandigheden is er al veel fijnstof in de lucht of blijft rook langer hangen. Dan adviseert de Stookwijzer om het houtvuur uit te laten.

Hoe werkt de Stookwijzer?

De Stookwijzer is een pagina binnen de Atlas leefomgeving (atlasleefomgeving.nl) die op postcodeniveau advies geeft voor wie de kachel, open haard, tuinkachel, vuurkorf of barbecue wil aansteken.

Iedereen kan op elk moment van de dag de Stookwijzer raadplegen via www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer(verwijst naar een andere website) of via Stookwijzer.nu(verwijst naar een andere website). Sinds 24 oktober 2024 kun je via de website ook een app downloaden voor de telefoon. Via de app kun je instellen om een melding te ontvangen wanneer er in de omgeving code rood geldt.

De Stookwijzer moet bijdragen aan het verminderen van overlast door houtrook. Uit RIVM-onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de overlastmeldingen wordt gedaan bij een windkracht van 2 of minder. Daarom geeft de Stookwijzer in dat geval code rood. Als het harder waait dan windkracht 2 kijkt de Stookwijzer ook naar de luchtkwaliteit, gebaseerd op de luchtkwaliteitsindex ( LKI).

De LKI beschrijft een mix van stoffen die acuut effect kunnen hebben op de gezondheid. Het gaat om fijnstof (PM2,5), ozon en stikstofdioxide.

Hoe wordt het stookadvies berekend?

Code

Advies

Achtergrond

Geel

Let op: stoken zorgt voor overlast en luchtverontreiniging.

Windkracht is 3 of hoger en de LKI-PM2,5 geeft een waarde van 3 of minder

Oranje

Het is beter nu geen hout te stoken

Windkracht is 3 of hoger en de LKI-PM2,5 geeft een waarde van 4,5 of 6

Rood

Stook geen hout

Windkracht is 2 of lager, of de LKI-PM2,5 geeft een waarde van 7 of hoger

Het advies geldt voor tijdblokken van 6 uur. Bovendien staan de adviezen voor ten minste een periode van 6 uur vooruit vast. Zo weet iemand die van plan is hout te stoken ruim van tevoren wat het advies is van de Stookwijzer. De Stookwijzer doet ook een verwachting over de komende 24 uur.

Bron: Informatiepunt leefomgeving (IPLO)

Hier kunt u het gehele artikel lezen: iplo.nl