UT LIWWADDER BIEROPROER VAN 1487

Nog zo’n twee weken en dan bruist de Leeuwarder binnenstad van UT LIWWADDER BIEROPROER FAN 1487.

10 DAGEN LANG SPETTEREND OPENLUCHT THEATER IN LEEUWARDEN

Het historische bieroproer is voor de Leeuwarder theatermakers van BUOG de aanleiding om UT LIWWADDER BIEROPROER te maken. Een sprankelende muzikale- en visuele voorstelling met professionele muzikanten en acteurs, amateurspelers en een heus projectkoor. Een verhaal over bier, strijd, sterke vrouwen en liefde. Gebaseerd op een gebeurtenis van meer dan 500 jaar geleden, maar vertelt met de middelen van nu. Naast het historische gegeven gaat het verhaal ook over nu. De kern van het verhaal is protectionisme, bescherming van de eigen handel. In de huidige tijd heeft de handel via internet een groot terrein heeft gewonnen. Eten wordt met brommertjes gebracht en bestelbusjes rijden af en aan om pakketjes af te leveren. De traditionele middenstand heeft het zwaar. Mede door Covid-19 en de haperende wereldhandel wordt de roep om dichtbij te produceren steeds luider. De kreet ‘eigen bier eerst’ van meer dan 500 jaar geleden wordt vertaald naar het nu, om de huidige lokale middenstanders te ondersteunen.

UT LIWWADDER BIEROPROER VAN 1487

was een strijd tussen Schieringers (platteland) en Vetkopers (stad). In Leeuwarden mocht alleen lokaal gebrouwen bier worden verkocht en gedronken… Op een warme avond gaat het mis. Een aantal Schieringers drinkt bier in een kroeg. Niet zomaar bier, maar verboden gerstenat gebrouwen in Haarlem. Een provocatie die een bierschandaal uitlokt. De situatie escaleert in een gewapende strijd, met vele slachtoffers tot gevolg.

Voor meer informatie: www.bieroproer.theater Binnenstad Leeuwarden, Over de Kelders, woensdag 21 september t/m zondag 2 oktober aanvang 20.30 uur.

Met: Inez Timmer, Janneke Brakels, Jan Willem Hofma, Janko Krist, Mathijs van Til, Sarah Dekker (Moonloops), Projectkoor Hit the Floor, heel veel lokale middenstanders en vele anderen.

 

Met vriendelijke groet,

Kees Botman en Pieter Stellingwerf
Voor meer informatie: info@buog.nl

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZfBWktWVbTw