Jirnsum krijgt haar eigen wedstrijdskûtsje: De Ut & Thús!

Het was een lang gekoesterde droom van Jirnsumer ”om utens” Luuc Elzinga om ooit schipper te worden op een wedstrijd skûtsje en dit jaar is dat waarheid geworden. Het prachtige skûtsje UT en Thús is van eigenaar én van domicilie veranderd. Hiermee krijgt Jirnsum zijn eigen Skûtsje dat mee gaat strijden om de prijzen tijdens de jaarlijkse IFKS, Lemmer Ahoy, Slach om Heech en vele andere wedstrijden.

Historie

Het skûtsje Ut & Thus is in 1910 gebouwd in Franeker en heeft sinds die tijd heel Friesland en ook meermaals Jirnsum bezeild. In die vroege jaren eerst als vrachtschip zonder motor om de dorpen te voorzien van grondstoffen en is in de jaren 90 weer verbouwd tot wedstrijdschip. Het bijna 20 meter grote schip vaart sinds die tijd altijd mee om de prijzen. Vele dagzeges en met een 2e plek als hoogste klassering maakt het skûtsje kansrijk voor de titel.

Winnen als team

In de afgelopen jaren heeft het Skûtsje altijd meegedaan in de hoogste klasse van de IFKS en diezelfde ambitie heeft het team nu ook zeker. Luuc Elzinga: “Onze droom is vanzelfsprekend ooit kampioen te worden in de A-klasse – maar nog belangrijker is dat we genieten van de reis om met elkaar beter te worden, te genieten van deze prachtige sport en iets terug te doen voor de maatschappij”. Komend jaar start het Skûtsje in de C-Klasse en het doel is helder: Promoveren!

Maar met een goed skûtsje alleen red je dat niet. Het team moet perfect op elkaar zijn ingespeeld om ervoor te zorgen dat het schip hard en hoog vaart. Elke week traint het team op het Sneekermeer en worden er wedstrijden gevaren om klaar te zijn voor die belangrijke IFKS week in Augustus.

Meer dan alleen wedstrijden

Toch is het niet alleen het fanatisme om te winnen wat het team voor ogen heeft. Ook willen ze ervoor zorgen dat de jeugd besmet wordt met het zeil en skutsje virus en met kennis trots kan zijn op dit prachtig fries historisch erfgoed. Samen met de 2 basisscholen die Jirnsum rijk is worden er lessen gegeven en gaat de jeugd uit groep 7 & 8 ook echt het water op!

Geweldige steun van ondernemers uit het dorp

Vanaf het eerste moment dat we kenbaar maakten dat we een echt Jirnsumer Skûtsje gingen bouwen kwam er massaal steun vanuit de bedrijven in het Dorp. Elzinga, RFU en Smid Jachtservice hebben zich al verbonden aan het skûtsje en bovendien zorgen we ervoor dat het skûtsje in de winter met lichtjes in de mast in de Wiide Steech komt te liggen. Daarnaast  is er een prachtige club van 100 die er mede voor zorgt dat de nodige investeringen in het onderhoud kunnen worden betaald. We staan zeker open voor meer steun…..neem contact op voor mooie sponsorpakketten of meld je hier aan voor de club van 100!

Live te volgen

Het skûtsje is zeer actief op social media en met haar eigen Youtube kanaal willen ze (bij genoeg volgers/abonnees de IFKS live streamen. Dus….ga naar https://www.youtube.com/@skutsjeUtenThus 

 

Website: www.skutsjeutenthus.nl 

Facebook :https://www.facebook.com/skutsje.utenthus 

Instagram: https://www.instagram.com/skutsjeUT/