80-jarige Jetse de Boer uit Jirnsum geeft draaiorgels kleur van Nederland tot in Japan

Jirnsum – Net rond de jaarwisseling verscheen er een boek vol met foto’s over het werk van Jetse de Boer als kunstinnig decorateur van draaiorgels. De in Jirnsum woonachtige Jetse beschildert al sinds 1965 fronten van orgels in zowel binnen als buitenland. Zijn 80e verjaardag vormde de aanleiding om een rijk geïllustreerd boek samen te stellen over de vele mooie creaties die op zijn naam staan.

In het boek lezen we hoe Jetse al in zijn jeugd geïnteresseerd raakte in de draaiorgels die hij zag toen hij opgroeide in de IJsbaanbuurt van Leeuwarden. Jetse is van beroep letterzetter en decorateur en heeft een carrière achter de rug in de automobielbranche. Hij werkte onder meer als autoschade regelaar bij Elzinga, specialisten in Spuitwerk te Jirnsum.

Autodicact

Het beschilderen van draaiorgels is zijn hobby en heeft hij zichzelf aangeleerd. Hij is een zeer gewaardeerd en geliefd persoon in de Nederlandse draaiorgelwereld en bepalend voor hoe inmiddels ruim 100 draaiorgels eruitzien. Zelfs tot aan in Japan en Amerika toe. Wat dat betreft heeft deze bescheiden gebleven Fries enorm zijn de stempel gedrukt op het aanzien en de populariteit van de draaiorgels in zijn algemeenheid. Daarom ontving hij in 2019 de eremedaille van de Nederlandse Vereniging van Draaiorgelvrienden waarvan Jetse overigens eerder jarenlang medebestuurder was.

Dagelijks decoreren

Het bijzondere aan Jetse is dat, ofschoon hij dan nu inmiddels de 80-jarige leeftijd heeft bereikt, hij nog steeds actief is en eigenlijk nog dagelijks bezig is met zijn hobby het decoreren van draaiorgels. In de garage naast zijn woning te Jirnsum die hij als atelier heeft ingericht.

Het zojuist verschenen boek kost € 15,- en is te koop in het Museum Speelklok te Utrecht. Wie het boek per post wil ontvangen kan zich melden door een mailtje te sturen aan draaiorgelvriend@home.nl.

 

Bron: Grousters.nl